Animal physiology से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 30 MCQ Questions

Animal physiology: हर साल पशु शरीर क्रिया विज्ञान (Animal Physiology) से प्रतियोगी परीक्षाओं में कई MCQ Questions पूछे जाते है, इस लिहाज से शरीर क्रिया विज्ञान (Animal Physiology) विषय का गहराई से अध्ययन करना बेहद महत्वपूर्ण हो जाता है।

पशु शरीर क्रिया विज्ञान (Animal Physiology)

  1. Oxyntic cells are located in :

    (A) Islets of Langerhans
    (B) Gastric epithelium and secrete pepsin
    (C) Gastric epithelium and secrets rennin
    (D) Gastric epithelium and secrete HCL
    Answer:- Gastric epithelium and secrete HCL
  2. Stomach is the site of digestion mainly of:

    (A) Carbohydrates
    (B) Fats
    (C) Proteins
    (D) All of these
    Answer:-Proteins
  3. Depression between intestinal villi are called:

    (A) Brunner’s glands
    (B) Goblet gland
    (C) Peyers patches
    (D) Crypts of Lieberkuhn
    Answer:-Crypts of Lieberkuhn
  4. Liver of rabbit is made up of:

    (A) 4 lobes
    (B) 5 lobes
    (C) 3 lobes
    (D) 2 lobes
    Answer:-5 lobes
  5. Taste buds are absent in:

    (A) Foliate papillae
    (B) Circumvallate papillae
    (C) Fungiform papillae
    (D) Filiform papillae
    Answer:-Filiform papillae
  1. Dental formula of rabbit is:

    (A) 2,0,3,3/1,0,2,3
    (B) 1,0,2,3/2,2,0,3
    (C) 1,0,3,3/2,2,0,3
    (D) 2,1,2,3/2,1,2,3
    Answer:- 2,0,3,3/1,0,2,3
  2. Bulk of tooth in a mammal is formed of;
    (A) Root
    (B) Pulp cavity
    (C) Dentine
    (D) Enamel
    Answer: Dentine
  3. Tusks of Walrus are modified:
    (A) Incisors
    (B) Canines
    (C) Premolars
    (D) Molars
    Answer: Canines
  1. The deficiency of this vitamin is known to cause abortion in early pregnancy?

    (A) Retinol
    (B) Calciferol
    (C) Napthoquinone
    (D) Tocopherol
    Answer:-Tocopherol
  2. Vitamin B2 is related with:

    (A) FMN/FAD
    (B) NAD
    (C) NADH
    (D) None of above
    Answer:-FMN/FAD
  3. Castle’s intrinsic factor is connected with internal absorption of :

    (A) Pyridoxine
    (B) Riboflavin
    (C) Thiamine
    (D) Cobalamine
    Answer:-Cobalamine
  4. Some proteolytic enzymes are:

    (A) Amylase, lipase and enterokinase
    (B) Trypsin, carboxypeptidase and pepsin
    (C) Urease, dehydrogenase and zymase
    (D) Amylopsin, steapsin and ptyalin
    Answer:-Trypsin, carboxypeptidase and pepsin
  1. Renin acts on milk proteins and converts:

    (A) Caseinogen to paracasein
    (B) Paracasein into caseinogen
    (C) Caseinogen to casein
    (D) Casein into paracasein
    Answer:-Casein into paracasein
  1. The hormone cholecystokinin, released from intestinal epithelium stimulates:

    (A) Secretion of bile from gallbladder
    (B) Secretion of pancreatic juice
    (C) Conversion of protein to peptones
    (D) Conversion of fats into glycerol
    Answer:-Secretion of bile from gallbladder

यह भी पढ़ें: Animal Tissue से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions

  1. Enterokinase is a/am:

    (A) Pancreatic hormone
    (B) Intestinal enzyme
    (C) Pancreatic enzyme
    (D) Content of bile
    Answer:-Intestinal enzyme
  1. Brunner’s glands are present in:

    (A) Submucosa of deodenum
    (B) Mucosa of duodenum
    (C) Muscularis mucosa
    (D) Lamnia propria of mucosa
    Answer:- Submucosa of deodenum
  2. Pepsinogen is activated by:

    (A) Pepsin
    (B) Hydrochloric acid
    (C) Typsin
    (D) Chymotrypsin
    Answer:-Hydrochloric acid
  3. Chylomicrons are:

    (A) Undigested proteins
    (B) Undigested carbohydrates
    (C) Fat droplets coated with phospholipids
    (D) Fat droplets coated with glycerol and proteins
    Answer:-Fat droplets coated with glycerol and proteins
  4. Maximum absorption of water occurs in:

    (A) Colon
    (B) Rectum
    (C) Large intestine
    (D) Small intestine
    Answer:-Colon
  5. The food having fully undergone mechanical and chemical digestion inside the stomach is called:

    (A) Amino acid
    (B) Chyme
    (C) Chyle
    (D) Bolus
    Answer:-Chyme
  1. A dental disease characterized by mottling of teeth is due to the excess of certain chemical element in drinking water. Which of the following is that element?

    (A) Boron
    (B) Mercury
    (C) Fluorine
    (D) Chlorine
    Answer:- Fluorine
  2. In mammals, the digestion of starch stars from:

    (A) Oral cavity
    (B) Stomach
    (C) Duodenum
    (D) Pancrease
    Answer:-Oral cavity

    यह भी पढ़ें: Bryophyta से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  3. Which of the following controls the peristaltic movement of intestine?

    (A) Mesenteric plexus
    (B) Discoidal plexus
    (C) a and d
    (D) Auerbach’s plexus
    Answer:-a and d
  1. The first process in the digestion and assimilation of fats is:

    (A) Emulsification
    (B) Enzymatic action
    (C) Absorption by lacteals
    (D) Storage in adipose tissue
    Answer:-Emulsification
  2. Niacin deficincy leads to:

    (A) Scurvy
    (B) Pellagra
    (C) Osteomalacia
    (D) Marasmus
    Answer:-Pellagra
  1. Submaxillary glands of man pour their secretions through:

    (A) Stenson’s duct
    (B) Wharton’s duct
    (C) Duct of rivinus
    (D) None of these
    Answer:-Wharton’s duct
  2. Identify the correct set which shows the name of the enzymes from where it is secreted and substrate upon which it acts:

    (A) Pepsin – Stomach wall – Caesin
    (B) Ptyalin – Intestine – Maltose
    (C) Chymotrypsin – Salivary gland – Lactose
    (D) Ptyalin – Pancreas – Lipid
    Answer:-Pepsin – Stomach wall – Caesin
  3. Which one of the following is the correct matching of a vitamin, its nature and its deficiency disease?

    (A) Vitamin K – Fat soluble- Beri-beri
    (B) Vitamin A – Fat soluble- Beri-beri
    (C) Vitamin K – Water soluble- Pellagra
    (D) Vitamin A – Fat soluble – Night blindness
    Answer:-Vitamin A – Fat soluble – Night blindness

Animal Physiology (पशु शरीर क्रिया विज्ञान) से जुड़े यह महत्वपूर्ण प्रश्न यदि आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ जरूर शेयर करें।

Leave a Comment

Exit mobile version