Animal Tissue से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions

जंतु ऊतक ( Animal Tissue ) बायोलॉजी का एक महत्वपूर्ण टॉपिक है, यहां से हर साल TGT PGT Exams में कई क्वेश्चन पूछे जाते है। यदि आप TGT PGT KVS की तैयारी कर रहे है तो आपको नीचे दिए गए इन  Animal Tissue MCQ Questions पर नजर रखनी चाहिए।

 Animal Tissue

  1. Chondrin is:

    (A) Inorganic part of bone
    (B) Organic part of bone
    (C) Iinorganic part of cartilage
    (D) Organic part of cartilage
    Answer:-Organic part of cartilage
  2. Sebaceous gland of skin is:

    (A) Holocrine
    (B) Merocrine
    (C) Aapocrine
    (D) Heterocrine
    Answer:- Holocrine
  3. White fibrous cartilage is found in:

    (A) Larynx
    (B) Intervertebral disc
    (C) Epiglottis
    (D) Trachea
    Answer:-Intervertebral disc
  4. Mammary gland s are:

    (A) Apocrine
    (B) Holocrine
    (C) Merocrine
    (D) endocrine
    Answer:-Apocrine
  5. Which one of the following cellular components of the blood isresponsible for the production of antibodies?

    (A) Thrombocyte
    (B) Lymphocyte
    (C) Monocyte
    (D) Erythrocyte
    Answer:- Lymphocyte
  6. Which of the following is present in the alveoli of lungs?

    (A) Simple columnar epithelium
    (B) Simple cuboidal epithelium
    (C) Simple squamous epithelium
    (D) Sensory epithelium
    Answer:-Simple squamous epithelium
  7. Lacuna of bone contains:

    (A) One osteocyte
    (B) Two osteocytes
    (C) Many osteocytes
    (D) Many chondrocytes
    Answer:-Two osteocytes
  8. Polycythemia refers to an abnormal increase in the number of:

    (A) Eeosinophils
    (B) Lymphocytes
    (C) Plasma cells
    (D) Erythrocytes
    Answer:-Erythrocytes
  1. Transitional epithelium is found in:

    (A) Trachea
    (B) Bronchi
    (C) Pharynx
    (D) Urinary bladder
    Answer:-Urinary bladder
  2. Processes from osteoblasts are found in the blood plasma?

    (A) Lamellaa
    (B) Caanaliculi
    (C) Dendrites
    (D) Red blood cells
    Answer:-Caanaliculi
  3. Ossification of tendon results in the formation of:

    (A) Sesamoid bone
    (B) Dermal bone
    (C) Investing bone
    (D) Calcified cartilage
    Answer:-Sesamoid bone
  1. The most aboundant kind of cartilage in the body is:

    (A) Elastic cartilage
    (B) Fibrocartilage
    (C) Hyaline cartilage
    (D) None of these
    Answer:-Hyaline cartilage
  2. The strongest cartilage is:

    (A) Calcified
    (B) Fibrous
    (C) Hyaline
    (D) Elastic
    Answer:-Hyaline
  1. Matrix of bone is composed of:

    (A) Ossein
    (B) Osteon
    (C) Chondrin
    (D) Auxin
    Answer:-Ossein
  2. Which type of tissue forms glands?

    (A) Epithelial
    (B) Connective
    (C) Nervous
    (D) Muscle
    Answer:-Epithelial
  3. ‘Volkmann’s canals occur in:

    (A) Cartilage
    (B) Bone
    (C) Internal ear
    (D) Liver
    Answer:-Bone
  4. The softest tissue in the body is:

    (A) Nerve
    (B) Muscle
    (C) Blood
    (D) Skin
    Answer:-Blood
  5. Which cartilage is found on the ends of long bones:

    (A) Elastic cartilage
    (B) Fibrous cartilage
    (C) Hyaline cartilage
    (D) Calcified cartilage
    Answer:-Hyaline cartilage
  1. Which type of tissue forms the framework of the ear pinna?

    (A) Epithelial
    (B) Connective
    (C) Fibrous
    (D) Nerve of these
    Answer:-Connective
  2. Bones of birds are:

    (A) Hollow
    (B) Pneumatic
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None of these
    Answer:-Both (a) and (b)
  3. The membrane surrounding the bone is known as:

    (A) Periosteum
    (B) Endosteum
    (C) Chondrocytes
    (D) Perichondrium
    Answer:-Periosteum
  4. Apocrine secretion of gland means:

    (A) When the product is released, the cell remain intact
    (B) Entire contents of cell is discharged with the destruction of cell
    (C) When part of apical cytoplasm is lost
    (D) None of these
    Answer:-When the product is released, the cell remain intact

    यह भी पढ़ें: Bryophyta से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  5. Extracellular basement membrane is the peculiarity of:

    (A) Nervous tissue
    (B) Vascular tissue
    (C) Epithelial tissue
    (D) Connective tissue
    Answer:-Epithelial tissue
  1. An epithelium with water-proofing qualities is:

    (A) Sstratified cuboidal
    (B) Stratified columnar
    (C) Stratified squamous
    (D) Transitional epithelium
    Answer:-Stratified squamous
  2. The rupture of urinary bladder is prevented by:

    (A) Pseudostratified epithelium
    (B) Stratified columnar epithelium
    (C) Stratified cuboidal epithelium
    (D) Transitional epithelium
    Answer:-Transitional epithelium
  3. Which of the following is a unicellular glanad?

    (A) Chromaffin cell
    (B) Chlorogogen cell
    (C) Goblet cell
    (D) Chromophil cell
    Answer:-Goblet cell

27. Gastric glands are:

(A) Simple tubular
(B) Branched tubular
(C) Simple striped tubular
(D) Compound tubular
Answer:-Simple striped tubular

  1. Example of embryonic connective tissue is:

    (A) Wolman’s jelly
    (B) Wharton’s jelly
    (C) Wright’s jelly
    (D) None
    Answer:-Wharton’s jelly
  2. In mammals, yellow elastic fibres are foundin:

    (A) Ear pinna
    (B) Tip of nose
    (C) Epiglottis
    (D) All of these
    Answer:-All of these
  3. This is not the cell of areolar tissue:

    (A) Plaasma cell
    (B) Adipose cell
    (C) Macrophages
    (D) Schwann cell
    Answer:-Schwann cell
  4. True vocal cords are made of:

    (A) Yellow elastic ligaments
    (B) White elastic fibres
    (C) Reticular tissue
    (D) Collagen fibres
    Answer:-Yellow elastic ligaments

    यह भी पढ़ें: Animal physiology से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 30 MCQ Questions
  5. The most widely distributed connective tissue proper is:

    (A) Areolar tissue
    (B) Adipose tissue
    (C) Collagenous tissue
    (D) Reticular tissue
    Answer:-Areolar tissue
  6. Cells of germinal epithelium are:

    (A) Ciliated
    (B) Columnar
    (C) Squamous
    (D) Cuboidal
    Answer:-Cuboidal
  7. Which of the following statements is true regarding adipose tissue?

    (A) White fat yields more energy than brown fat
    (B) White fat cells are multilocular
    (C) Brown fat cells are monolocular
    (D) Fat yield twice energy as compared to carbohydrates
    Answer:-Fat yield twice energy as compared to carbohydrates

    यह भी पढ़ें: Pteridophytes से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  8. The term ‘Histology’ was introduced by:

    (A) Malpighi
    (B) Mayer
    (C) Bichat
    (D) Ruysch
    Answer:-Mayer
  9. The basement membrane is secreted by:

    (A) Epithelium
    (B) Connective tissue
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None
    Answer:-Both (a) and (b)
  10. Diapedesis is:

    (A) Formation of leucocytes
    (B) Movement of food inside gut
    (C) Squeezing of RBCs from capillary walls
    (D) Squeezing of lymphocytes from capillary walls
    Answer:-Squeezing of lymphocytes from capillary walls
  1. Tessalated epithelium refers to:

    (A) Squamous
    (B) Columnar
    (C) Cuboidal
    (D) Transitional
    Answer:-Squamous
  1. The following cells of liver act as scavengers:

    (A) Hepatic cells
    (B) Oxyntic cells
    (C) Glandular cells
    (D) Kupffer cells
    Answer:-Kupffer cells
  2. Mast cells are known to occur in:

    (A) Cartilage
    (B) Bonne
    (C) Connective tissue proper
    (D) Blood
    Answer:-Connective tissue proper
  3. The reabsorption of bone is done by:

    (A) Osteoclast
    (B) Osteocyte
    (C) Osteoprogenator
    (D) None of these
    Answer:-Osteoclast
  4. Bone forming cells are called:

    (A) Chondroblasts
    (B) Chondroclasts
    (C) Osteoclasts
    (D) Osteoblasts
    Answer:-Osteoblasts
  5. Pavement epithelium is the name of:

    (A) Squamous epithelium
    (B) Cuboidal epithelium
    (C) Ciliated epithelium
    (D) Columnar epithelium
    Answer:-Squamous epithelium
  6. Eepiphyseal plates help in the:

    (A) Formation of the bone
    (B) Thickening of the bone
    (C) Elongation of the bone
    (D) None of these
    Answer:-Elongation of the bone
  7. Brush bordered epithelium is found in:

    (A) Stomach
    (B) Small intestine
    (C) Fallopian tube
    (D) Trachea
    Answer:-Small intestine
  8. Nonkeratinised stratifed epithelium occurs in:

    (A) Vagina and cervix
    (B) Buccal cavity and anus
    (C) Vagina, cervix and buccal cavity
    (D) Vagina, cervix, buccal cavity and anus
    Answer:- Vagina, cervix and buccal cavity

47. Which type of white blood cells are concerned with the release of histamine and the natural anticoagulant heparin?

(A) Basophils
(B) Monocytes
(C) Neutrophils
(D) Eosinophils
Answer:-Basophils

48. Which of the following is a transparent tissue?

(A) tendon
(B) Fibrous cartilage
(C) Hyaline cartilage
(D) All of these
Answer:-Hyaline cartilage

49. Mammalian bone differs from cartilage in the presence of:

(A) Lymph vessels
(B) Collagen
(C) Blood vessels
(D) Haversian canals
Answer:-Haversian canals

50. Bone is connected to muscles with the help of:

(A) Ligament
(B) Cartilage
(C) Tendon
(D) None of these
Answer:-Tendon

जंतु ऊतक (Animal Tissue) के इन MCQ Questions को अपने दोस्तों के साथ अवश्य शेयर करें।

Leave a Comment