Bryophyta से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions

ब्रायोफाइटा (Bryophyta) बायोलॉजी का एक महत्वपूर्ण टॉपिक है, यहां से हर साल TGT PGT Exams में कई क्वेश्चन पूछे जाते है। यदि आप TGT PGT KVS की तैयारी कर रहे है तो आपको नीचे दिए गए इन MCQ क्वेशन्स पर नजर रखनी चाहिए।

  1. Which of the following statement is incorrect for Bryophyta?

    (A) First Archegoniate
    (B) Zooidogamous
    (C) Tracheophyta
    (D) Sporophyte dependent upon gametophyte.
    Answer:-Tracheophyta
  2. Which of the following is not the member of hepaticopsida?

    (A) Marchantia
    (B) Pogonatum
    (C) Pellia
    (D) Porella
    Answer:-Pogonatum
  3. Which of the following is xerophytic Bryophyte?

    (A) Porella platyphylla
    (B) Radulla aproteusa
    (C) Tortulla desertorium
    (D) Frullania
    Answer:-Tortulla desertorium
  4. Which of the following bryophyta is not the saprophytic?

    (A) Buxbaunia minihate
    (B) Buxbaunia aphylla
    (C) Polytrichum juniperun
    (D) Cryptophallus mirabilis
    Answer:-Polytrichum juniperun
  5. Sccttered rhizoids are feature of-

    (A) Riccia
    (B) Marchaniaa
    (C) Anthoceros
    (D) Funaria
    Answer:-Anthoceros
  6. Which of the following is not the feature of marchantia?

    (A)Smooth walled and tuberculated rhizoids.
    (B) Only ligulated scales.
    (C) Sex organs present in receptacle called ganetophore.
    (D) Genma cup present on dorsal surface of the body.
    Answer:-Only ligulated scales.
  1. Which of the following is incorrect about Riccia?

    (A)Simplest sporophyte among bryophyte
    (B) Smooth walled and tuber cutated rhizoids
    (C) Riccia fluitans is an aquatic sps.
    (D) 2-4 rows of appendiculated scales on dorsal surface.
    Answer:-2-4 rows of appendiculated scales on dorsal surface.
  2. Chooose odd statement/statement

    (i) Thalus of anthoceros is differentiated into upper photosynthetic zone and lower storage zone.
    (ii) Photossynthetic filaments of maschantia is unbranched
    (iii) Rhizoids of Riccia is unicellular branched.
    (iv) Rhizoids of mosses is multicellular unbranched

    (A) (i) & (ii)
    (B) (i), (ii), (iii)
    (C) Only (iii)
    (D) All are incorrect
    Answer:-All are incorrect

9. Chooose incorrect about anthoceros

40 most important Bryophyta mcq with answers in hindi

(A) Sporophyte is differentiated into foot and capsule
(B) Aarchegonia of anthoceros is jacketless
(C) Antheridium of Anthoceros is exogenous
(D) Scales and tuber culated rhizoids absent.
Answer:-Antheridium of Anthoceros is exogenous

10. ‘Nurse cell’ is feature of-

(A) Riccia flutance
(B) Riccia crystallina
(C) Marchantia polymorpha
(D) Tortulla desertorium
Answer:-Riccia crystallina

11. Terminal elatophore is the feature of:

(A) Pellia
(B) Riccardia
(C) Porella
(D) Sphagnum
Answer:-Riccardia

12. Censor mechanism of spore dispersal is feature of –
(A) Sphagnum
(B) Polytrichnm
(C) Funaria
(D) Dendroceros
Answer:- Polytrichnm

13. 6-vertical rows of neck cells present in Archegonia except order-

(A) Marchantiales
(B) Jaangermanniales
(C) Sphagnales
(D) Funariales
Answer:-Jaangermanniales

  1. Largest Archegonia of plant kingdom is present in-

    (A) Sphagnum
    (B) Funaria
    (C) Pogonatum
    (D) Riella
    Answer:-Funaria
  2. In which bryophyte, complete endothecium form sterile tissue called colunella.

    (A) Funaria
    (B) Anthoceros
    (C) Marchantic
    (D) Riccia
    Answer:- Anthoceros

    यह भी पढ़ें: सोना का भाव आज का 2023 (2 November) Gold Price in India
  3. The air cavities in the capsule of moss are partitioned with delicate strands of cells. These are called

    (A) Septa
    (B) Trabeculae
    (C) Compartments
    (D) Partitions
    Answer:-Trabeculae
  1. In bryophytes the zygote gives rise to sporophyte:

    (A) After long resting period
    (B) After short resting period
    (C) No resting period
    (D) No embryo and hence sporophyte formation
    Answer:-No resting period
  2. Sexual reproduction in bryophytes is:

    (A) Isogamous
    (B) Aanisogamous
    (C) Oogamous
    (D) All of these
    Answer:-Oogamous
  3. Soprophyte or sporogonium in bryophytes is:

    (A) Fully independdent
    (B) Partially dependent
    (C) Fully dependent
    (D) Partially or fully dependent
    Answer:-Partially or fully dependent
  4. Bryophytes are:

    (A) Heterosporous
    (B) Homosporous
    (C) Homosporous or heterosporous
    (D) None of the above
    Answer:-Homosporous
  5. The bryophyte, reported at maximum height is:-

    (A) Buxbaumia
    (B) Dawsoniaa
    (C) Aongstroemia
    (D) Fontinalis
    Answer:-Dawsoniaa
  1. Which is an aaquatic bryophyte?

    (A) Ricciocarpus natans
    (B) Riccia fluitans
    (C) Fontinalis antipyretica
    (D) All of these
    Answer:-All of these
  1. Which bryophte completes its life cycle fully under water?

    (A) Riccia fluitans
    (B) Riella
    (C) Sphagnum
    (D) None of these
    Answer:-Riella
  1. Which is commonly known as ‘Peat moss’ or’ Bog mass’?

    (A) Polytrichum
    (B) Funaaria
    (C) Splhagnum
    (D) Riccia
    Answer:- Splhagnum
  1. Retort cell is found in-

    (A) Riccia
    (B) Marchantia
    (C) Sphagnum
    (D) Funaria
    Answer:-Sphagnum
  2. Famous Indian bryologist was:

    (A) P.N. Mehra
    (B) S.R., Kashyap
    (C) K.C. Mehta
    (D) Mundkar
    Answer:-S.R., Kashyap
  3. The term ‘bryophyta’ was first of all given by:

    (A) Linnaeus
    (B) Braun
    (C) O, Tippo
    (D) Schimper
    Answer:-Braun
  4. Liverworts are:

    (A) Members of Bryophyta
    (B) Members of Hepatieaae class
    (C) Members of Aqnthocerotac
    (D) Members of Musci
    Answer:-Members of Hepatieaae class

    यह भी पढ़ें: भारतीय इतिहास के 8 सबसे बड़े साम्राज्य
  5. Rhizoids in thalloid forms of bryophytes are present on:

    (A) Dorsal surface
    (B) Ventral surface
    (C) On margins
    (D) Everywhere
    Answer:-Ventral surface
  6. Only capsule is present in sprophyte of:

    (A) Riccia
    (B) Marchantia
    (C) Anthoceros
    (D) Funaria
    Answer:-Riccia
  7. Presence of pyrenoid (algal character) is shown by which bryophyte?
    (A) Riccia
    (B) Marchantia
    (C) Aanthoccros
    (D) All of these
    Answer:-Aanthoccros
  1. Pseudoelaters are present in:

    (A) Marchantia
    (B) Riccia
    (C) Anthoccros
    (D) Funaria
    Answer:-Anthoccros
  1. Sporogenous tissue develops from amphithecium in:

    (A) Hepaticopsida
    (B) Anthocerotopsida
    (C) Bryopsida
    (D) All of these
    Answer:-Anthocerotopsida

34. Which plant group is known as ‘Amphibians of plant kingdom?

(A) Pteridophyta
(B) Bryophyta
(C) Algae
(D) Fungi
Answer:- Bryophyta

  1. The term ‘Atracheata’ to bryophytes was given by:

    (A) Kashyap
    (B) Campbell
    (C) Smith
    (D) Tippo
    Answer:-Tippo
  1. Which is incorrect for bryophytes?

    (A) Vascular tissue absent
    (B) True roots absent
    (C) Sex organs are jacketed
    (D) Antherozoids are multiflagellated
    Answer:-Antherozoids are multiflagellated

    यह भी पढ़ें: Most powerful king of India: जाने भारत के 10 सबसे शक्तिशाली राजाओं के बारे में
  2. A protective covering called ‘Calyptra’ is formed by:

    (A) Wall of neck
    (B) Wall of venter
    (C) Stalk
    (D) Formed as a new structure
    Answer:-Wall of venter
  3. The smallest bryophyte is:

    (A) Dawsania
    (B) Fontinalis
    (C) Zoopsis argentea
    (D) Funaria
    Answer:-Zoopsis argentea
  4. Tallest of mosses is:

    (A) Buxbaumia
    (B) Polytrichum
    (C) Sphagnum
    (D) Dawsonia
    Answer:-Dawsonia
  5. ‘Quacking bog’ forming moss is:

    (A) Funariaa
    (B) Polytrichum
    (C) Dawsonia
    (D) Sphagnum
    Answer:-Sphagnum

Leave a Comment