Fungi से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions

कवक (Fungi ) बायोलॉजी का महत्वपूर्ण विषय है, और हर साल TGT PGT परीक्षाओं में कई प्रश्न पूछे जाते हैं। यदि आप TGT PGT KVS की तैयारी कर रहे हैं, तो नीचे दिए गए कवक MCQ प्रश्नों पर ध्यान देना चाहिए:

Fungi क्या है ?

कवक (Fungi) एकल और बहुकोशिकीय जीव हो सकते हैं। वे किसी भी स्थान पर पाए जाते हैं, लेकिन ज्यादातर समुद्र या पानी के बजाय जमीन पर, मुख्य रूप से मिट्टी या पौधों पर रहते हैं।

Most Important questions of Fungi

  1. The taxa having mycetes is-

    (1) Division
    (2) Subdivision
    (3) Class
    (4) Order
    Answer:-Division

2. Fairy ring associated with-

(1) Aspergillus
(2) Agaricus
(3) Penicillium
(4) Neurospora
Answer:-Agaricus

3. Crozier formation is feature of-

(1) Phycomycetes
(2) Ascomycetes
(3) Basidiomycetes
(4) Deuteromycetes
Answer:-Ascomycetes

4. Sps. Of Puccinia are.

(1) Autoecious only
(2) Heterocious only
(3) Autoecious and heterocious both
(4) None of these
Answer:- Autoecious and heterocious both

5. What is false about ustilago-

(1) Only one type of spore formed during life cycle
(2) It linfects stem and leaves of plants
(3) It is autoecious
(4) Causes smut disease
Answer:-It linfects stem and leaves of plants

6. Covered smut of oat is caused by-

(1) Ustilago kalleri
(2) U. avenae
(3) U. nuda tritici
(4) U. hordei
Answer:-Ustilago kalleri

  1. The spore formed during life cycle of ustilago Ps.

    (1) Uredospore -Thick walled Binucleate, unicellular
    (2) Chlamydospore -Thin walled, unicellular,
    unincleate
    (3) Chlamydospore -Thick walled, unicellular,
    binucleate
    (4) Aeciospore -Thick walled, bicellular, binucleate
    Answer:- Chlamydospore -Thick walled, unicellular,
    binucleate
  2. In the life cycle of Puccinia the infective spore for wheat leaves-

    (1) Uninucleate basidiopore
    (2) Uninucleate aeciospore
    (3) Binucleate aeciospore
    (4) Binucleate teleutospore
    Answer:-Binucleate aeciospore
  3. Out of following spores, how many spores are binucleated?
    1. Uredospore 2. Teleutospore 3. Basidiospore
    Pycnidiospore 5. Aeciospore

    (1) Two (2) Four (3) Three (4) Five
  4. During life cycle of Puccinia, which spore can infect wheat leaves?

    (1) Uredospore and Teleutospore
    (2) Aeciospore and uredospore.
    (3) Only Aeciospore.
    (4) Only uredospore
    Answer:-Aeciospore and uredospore.
  1. The infective stage for barberi leaves are-

    (1) Teleutospore
    (2) Basidiospore
    (3) Aeciospore
    (4) Uredospore
    Answer:-Basidiospore
  2. Puccinia is a.

    (1) Microcyclic autoecious
    (2) Macrocyclic heterocious
    (3) Macrocyclic autoecious
    (4) None of them
    Answer:- Macrocyclic heterocious
  3. Total no. of nuclei in a teleutospore.

    (1) 2
    (2) 4
    (3) 1
    (4) 8
    Answer:-4
  4. How many basidiospores Produced from a teleutospore.

    (1) 4
    (2) 8
    (3) 16
    (4) 2
    Answer:- 4

    यह भी पढ़ें: Animal physiology से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 30 MCQ Questions
  5. Collumella is a speciatized structure found in the sporangium of-
    (1) Agaricus
    (2) Rhizopus
    (3) Albugo
    (4) Puccinia
    Answer:-Rhizopus
  6. Which Pair belongs to basidiomycetes-

    (1) Puffballs and morchella
    (2) Morchella and claviceps.
    (3) Cyathium and Puffballs
    (4) Morchella and mushrooms
    Answer:- Cyathium and Puffballs
  7. When several hyphae unites to form rope-like strand, it is called as-

    (1) Sclerotium
    (2) Rhizomorphs
    (3) Nares.
    (4) Porophore.
    Answer:-Rhizomorphs
  8. The fungal tissue with distinct hyphae-

    (1) Prosenchyma
    (2) Plectenchyma
    (3) Rhizomorphs
    (4) Sclerotium
    Answer:-Prosenchyma
  9. In some fungi, hyphae breaks into individual cells. These cells. Behave as spores. Such spores called as-

    (1) Conidia
    (2) Chlamydospore
    (3) Oidia
    (4) Zoospore
    Answer:-Oidia
  10. Bottle shaped structure present at each metula is called as:

    (1) Pencillus
    (2) Ramus
    (3) Conidia
    (4) Sterigmata
    Answer:-Sterigmata

Top 40 Questions related to Fungi

  1. Pseudomycelium is formed in-

    (1) Albugo
    (2) Pythium
    (3) Yeast
    (4) Penicillium
    Answer:-Yeast
  2. Pileus is the past of-

    (1) Ascocarp
    (2) Basidiocarp
    (3) Conidiophore
    (4) Pseudocarp
    Answer:-Basidiocarp
  3. Given below are some characteristic features. How many of them are belonging to Basidiomyetes?
    1. Clamp connection 2.Crozier formation
    3. Dikaryotization 4. Dolipore septa
    5. Somatogamy 6. Spermatization

(1) Two
(2) Three
(3) Four
(4) Five
Answer:- Five

  1. Which of the following is correct about host of
    Puccinia graminis tritici-

    (1) The 1 0 host is dicot and 2 0 host is monocot
    (2) The 1 0 host is moncot and 2 0 host is dicot
    (3) 1 0 and 2 0 host both are monocot
    (4) 1 0 and 2 0 hosts are dicot
    Answer:-The 1 0 host is moncot and 2 0 host is dicot
  2. Fruit rot of apple is caused by-

    (1) Rrhizopus artocarpi
    (2) Alternaria solani
    (3) Rhizopus arrhizus
    (4) Saprolegnia
    Answer:-Rhizopus arrhizus
  3. Damping off diseas of seedling caused by a fungus. Which belongs to-

    (1) Zygomycetes
    (2) Oomycetes
    (3) Ascomycetes
    (4) Basidiomycetes
    Answer:-Oomycetes
  4. Diplanetism is feature of-

    (1) Neurospora
    (2) Saprolegnia
    (3) Pythiun
    (4) Albugo
    Answer:-Saprolegnia

    यह भी पढ़ें: Pteridophytes से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  5. Disease caused by Rhizopus artocarpi:

    (1) Soft rot of sweet Potato
    (2) Leak streak disease of strawberri
    (3) Fruit drop of Jack fruit
    (4) Fruit rot of apple
    Answer:-Fruit drop of Jack fruit
  6. How many statements are correct about Rhizopus
    (a) Mycelium is undifferentiated
    (b) Sporangiophore are found in tuft.
    (c) Zygospore undergo a period of rest.
    (d) Sexual reproduction by gametangial contact
    (e) Asexual spores are zoospores.

    (1) Two
    (2) Three
    (3) Four
    (4) Five
    Answer:- Two
  7. Sporaniospores are-

    (1) Mitospore and exospore
    (2) Meiospore and endospore
    (3) Mitospore, endospore & planospore
    (4) Mitospore, endospore and aplanospore
    Answer:-Mitospore, endospore and aplanospore
  8. In the life cycle of Sacchasomyces octosporus is-

    (1) Haplontic
    (2) Diplontic
    (3) Haplo-diplontic
    (4) Isomorphic Type.
    Answer:-Haplontic
  9. Which statement is incorrect about mucor?

    (1) Grow on horse dung
    (2) Mycelium is undifferentiated
    (3) Sporangiophore single
    (4) Nourishment via rhizoids
    Answer:-Nourishment via rhizoids

    यह भी पढ़ें: Animal Tissue से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  10. A patient has under gone kidney transplantation. He must be given such kind of drugs which prevent grabt rejection. The drug can be obtained from a fungus, which belongs to__

    (1) Zygomycetes
    (2) Oomycetes
    (3) Denteromycetes
    (4) Ascomycetes
    Answer:-Denteromycetes
  11. King caesar was murdered by his wife is the fungi she used for the purpose of murder is –

    (1) Inhibits protein synthesis
    (2) Inhibits DNA replication
    (3) Inhibits RNA transcription
    (4) Inhibits ETC.
    Answer:- Inhibits RNA transcription
  1. Bengal famine was caused by a fungi which belongs to-

    (1) Ascomycetes
    (2) Deuteromycetes
    (3) Phycomycetes
    (4) Basidiomycetes
    Answer:-Deuteromycetes
  2. Psilocin is-
    (1) A sedatine
    (2) A narcotic
    (3) A hallucinogen
    (4) A stimulant
    Answer:-A hallucinogen
  3. The properly of bioluminiscene found in which fungi?

    (1) Armillaria mellia
    (2) Cercospora personata
    (3) Tinia rubrum
    (4) Cladosporium
    Answer:-Armillaria mellia
  4. A person is getting fat, he wants to lower his blood chlolesterol level. For this purpose he will be benefitted from which fungi__
    (1) Trichoderma polysporun.
    (2) Fusarium moniliformis
    (3) Monascus Purpurea
    (4) Aspergillus niger
    Answer:-Monascus Purpurea
  5. Which pair belongs to oomycetes?

    (1) Pythium and Aspergillus
    (2) Albugo & Rhizopus
    (3) Saprolegnia and cystopus
    (4) Phytopthera and mucor
    Answer:- Saprolegnia and cystopus
  6. Fungi called as ‘shot gun’-

    (1) Lycoperdon
    (2) Pilobolus
    (3) Sclerospora
    (4) Rhizopus
    Answer:-Pilobolus

Leave a Comment

Exit mobile version