Gymnosperm से सम्बन्धित TGT PGT के लिए 40 सबसे महत्वपूर्ण MCQ Questions

Gymnosperm : इस पोस्ट में, हमने आपको प्रतियोगी परीक्षाओं नीट, टीजीटी और पीजीटी के लिए उत्तरों के साथ 40 सबसे महत्वपूर्ण MCQ Questions प्रदान किया हैं। ये सभी प्रश्न Gymnosperm (अनावृतबीजी) विषय से सम्बंधित है।

  1. Most primitive of gymnosperms are:

    (A) Cycadales
    (B) Benncttitales
    (C) Cycadofilicales
    (D) Ginkgoales
    Answer:-Cycadofilicales
  2. Tallest of gymnosperms (or tallest tree) is:

    (A) Ginkgo
    (B) Sequoia sempervircns
    (C) Sequoia giganteq
    (D) Welwitschin
    Answer:-Sequoia sempervircns
  3. The plant with maximum age is considered to be:

    (A) Microcycas
    (B) Welwitschia
    (C) S. gigantca
    (D) S. sempervirens
    Answer:-S. gigantca
  4. Gymnosperms generally have:

    (A) Tap roots
    (B) Adventitious roots
    (C) Small roots
    (D) None of these
    Answer:-Tap roots
  5. Male gemetophytes in gymnosperms have prothallial cells:

    (A) 0
    (B) 1
    (C) 1 or more
    (D) None of these
    Answer:-1 or more
  6. Development of zygote into cmbryo in gymnosperms is:

    (A) Holoblastic
    (B) Meroblastic
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None of these
    Answer:- Meroblastic
  7. Pycnoxylic wood is:

    (A) Compact and hard
    (B) Soft and loose
    (C) Porous
    (D) Thick
    Answer:-Compact and hard
  8. Seeds in gymnosperms represent:

    (A) Single generation
    (B) 2 generations
    (C) 3 generations
    (D) None of these
    Answer:-3 generations
  9. ‘Sago palm’ is:

    (A) Cycas revoluta
    (B) C. circinalis
    (C) C. rumphii
    (D) Pinus
    Answer:-Cycas revoluta
  10. In gymnosperms pollen drop is:

    (A) Pollen dropped by wind
    (B) Water drop
    (C) Secretion of nucellus
    (D) None of these
    Answer:-Secretion of nucellus
  1. ‘Naked seeds’ of gymnosperms mean:

    (A) Seeds without seed coat
    (B) Seeds without tegmen
    (C) Seeds not enclosed in ovary wall
    (D) All of the above
    Answer:-Seeds not enclosed in ovary wall
  2. Resin and turpentine are obtained from:

    (A) Pinus
    (B) Cycas
    (C) Cedrus
    (D) Gnetum
    Answer:- Pinus
  3. Wood gas and wood tar are obtained from:

    (A) Pinus
    (B) Cycas
    (C) Abics
    (D) Cedrus
    Answer:-Pinus

  4. यह भी पढ़िए: Bio molecules and cell cycle: Top 40 MCQ questions for TGT/ PGT Exam
  1. Which is commonly known as ‘Blue pine?

    (A) Pinus strobus
    (B) P. wallichiana
    (C) P. merkussii
    (D) P. sylvestris
    Answer:- P. wallichiana

40 most important Gymnosperm MCQ in hindi

(A) Branches of unlimited growth
(B) Branches of limited growth
(C) Both (a) and (b)
(D) None of the above
Answer:-Branches of limited growth

यह भी पढ़िए:

The Unit of Life: TGT PGT और NEET में जीवन की इकाई से पूछे जाने वाले टॉप 30 MCQ Questions

Most powerful king of India: जाने भारत के 10 सबसे शक्तिशाली राजाओं के बारे में

  1. ‘Trifoliar spur’ is found in:

    (A) Pinus gerardiana
    (B) P. Wallichiana
    (C) P. sylvestris
    (D) None of these
    Answer:-Pinus gerardiana
  2. Vascular bundles in Pinus needle are:

    (A) Collateral and open
    (B) Collateral and closed
    (C) Radial
    (D) None of these
    Answer:- Collateral and open
  3. The mierosporangia are present on ………..surface of microsporophyll in Pinus:

    (A) Dorsal
    (B) Ventral
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None of these
    Answer:-Dorsal
  4. The winged pollens are found in:

    (A) Cycas
    (B) Pinus
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None of these
    Answer:-Pinus
  5. Ovule of Pinus is:

    (A) Anatropous and unitegmic
    (B) Orthotropous and unitegmic
    (C) Orthotropous and bitegmic
    (D) Amphitropous and bitegmic
    Answer:-Anatropous and unitegmic
  1. The interval between pollination and fertilization in Pinus is:

    (A) 1 day
    (B) 1 week
    (C) 1 month
    (D) 1 year
    Answer:-1 year
  1. The number of prothallial cells in male gametophyte of Pinus is:

    (A) 2
    (B) 1
    (C) 3
    (D) 0
    Answer:-2
  1. The number of archegonia in ovule is:

    (A) 1
    (B) 1-5
    (C) 2-5
    (D) 2-8
    Answer:-1-5
  2. The number of neck canal cells in archegonium of Pinus is:

    (A) 4
    (B) 6
    (C) 1
    (D) 0
    Answer:- 0
  3. The number of cotylcdons in cmbryo of Pinus seed is:

    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3-18
    (D) 0
    Answer:-3-18
  4. Wing of seed of Pinus is developed from:

    (A) Outer layer of integument
    (B) Inncr layer of integument
    (C) Inner layer of integument and basal part
    of ovuliferous scale
    (D) Only from ovuliferous scale
    Answer:- Only from ovuliferous scale
  5. If chromosome number in nuecllus is 20, the number of chromosomes in Pinus endosperm is:

    (A) 20
    (B) 10
    (C) 30
    (D) 40
    Answer:-10
  1. Megasporophyll of Pinus is made of:

    (A) Bract scale
    (B) Ovuliferous scale
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None of these
    Answer:- Both (a) and (b)

    यह भी पढ़िए: The Unit of Life: TGT PGT और NEET में जीवन की इकाई से पूछे जाने वाले टॉप 30 MCQ Questions
  2. The characteristic of gymnosperm ovule is the presence of:

    (A) Pollen chamber
    (B) Integument
    (C) Vascular supply
    (D) Nucellus
    Answer:-Pollen chamber
  3. Pinus shows:

    (A) Cleavage polyembryony
    (B) Simple polyembryony
    (C) Both (a) and (b)
    (D) None of these
    Answer:-Both (a) and (b)
  4. Endosperm in gymnosperms develops from:

    (A) Microspore
    (B) Megaspore
    (C) Secondary nucleus
    (D) Archegonium
    Answer:-Megaspore
  5. Algal zone is characteristic of:

    (A) Normal roots of Cycas
    (B) Roots of Pinus
    (C) Stem of Cycas
    (D) Coralloid roots of Cycas
    Answer:-Coralloid roots of Cycas
  6. Endosperm in gymnosperms is formed:

    (A) At the time of fertilization
    (B) Before fertilization
    (C) After fertilization
    (D) Along with development of cmbryo
    Answer:-Before fertilization
  7. Ptyxis in Cycas is:

    (A) Simple
    (B) Circular
    (C) Circinate
    (D) None of these
    Answer:-Circinate
  8. Ubverted ‘Omega’ ( ) shaped arrangement of vascular bundles is found in:

    (A) Cycas leaflet
    (B) Cycas rachis
    (C) Cycas stem
    (D) Cycas root
    Answer:-Cycas rachis
  9. Transfusion tissue is found in:

    (A) Cycas leaf
    (B) Cycas leaflet
    (C) Cycas petiole
    (D) Cycas root
    Answer:-Cycas leaflet
  10. The vegetative rep, in Cycas occurs by:

    (A) Gemma
    (B) Fragmentaation
    (C) Bulbils
    (D) Aabsent
    Answer:-Bulbils
  11. Cycas is:

    (A) Monoccious
    (B) Dioccious
    (C) Sterile
    (D) None of these
    Answer:- Dioccious
  1. Pollen grains are shed at……celled stage in Cycas-

    (A) 4
    (B) 3
    (C) 2
    (D) 1
    Answer:-3
  2. The number of prothallial cells in malegametophte of Cycas is:

    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 0
    Answer:-1

Gymnosperm (अनावृतबीजी) के इन MCQ Questions को अपने दोस्तों के साथ जरूर शेयर करे।

Leave a Comment