Pteridophytes से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions

Pteridophytes: प्रति वर्ष टेरिडोफाइट (Pteridophytes) से संबंधित प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं में कई बहुविकल्प प्रश्न (MCQ Questions) पूछे जाते हैं, इसलिए इस विषय गहराई से अध्ययन करना महत्वपूर्ण होता है। यदि आप नीचे दिए गए इन Top Pteridophytes MCQ Questions को याद कर लेते तो आपको परीक्षा के दौरान काफी मदद होगी।

  1. Who is the father of pteridology?

    (A) Goebel
    (B) F. Bower
    (C) S.R. Kashyap
    (D) Campbell
    Answer:-Goebel
  2. Who is the father of Indian Bryology?

    (A) P.N mehra
    (B) H.D Kumar
    (C) S.R. Kashyap
    (D) S.S. Bir
    Answer:-S.R. Kashyap
  3. Which is wrong about pteridophyte?

    (A) For fertilization water is required
    (B) Sporophyte is completely depend upon gametophyte
    (C) Commonly called as botanical snakes of plant kingdom
    (D) Pteridophytes are first vascular cryptogams
    Answer:-Sporophyte is completely depend upon gametophyte
  4. Which is the longest pteridophyta?

    (A) Cyathea
    (B) Alsophilla
    (C) Azolla
    (D) Osmunda
    Answer:-Alsophilla
  5. ‘Which of the following called as mosquito fern-

    (A) Pteridium
    (B) Marsilea
    (C) Azolla
    (D) Salvinia
    Answer:-Azolla
  6. The “Bird nest moss” is common name of-

    (A) Selaginella rupestris
    (B) S. bryopteris
    (C) S. lepidophyllo
    (D) Equisetum arvens
    Answer:-Selaginella rupestris

    यह भी पढ़ें: Animal physiology से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 30 MCQ Questions
  7. Spores in pteridophytes are:

    (A) Haploid
    (B) Diploid
    (C) triploid
    (D) tetraploid
    Answer:-Haploid
  8. Which of the following is the earliest known plant?

    (A) Rhynia
    (B) Selaginella
    (C) Equisetum
    (D) Marsilea
    Answer:- Rhynia
  1. Is secondary growth found in pteridophytes?

    (A) Yes
    (B) No
    (C) Sometimes
    (D) Once in life
    Answer:-Sometimes

10. Which of the following does not form true seeds?

(A) Angiosperms
(B) Gymnosperms
(C) Pteridophytes
(D) None of the above
Answer:-Pteridophytes

  1. Pteridophytes are also called:

    (A) Cryptogams
    (B) Vascular cryptogams
    (C) Amphibian of the plant kingdom
    (D) Phanerogams
    Answer:-Vascular cryptogams
  2. Sporangia bearing leaf is called a:

    (A) Sporophyll
    (B) Ramentum
    (C) Indusium
    (D) Sorus
    Answer:-Sporophyll
  3. A collection of sporangia on a placenta covered with indusium is known as:

    (A) Ramenta
    (B) Sorus
    (C) Sporophyll
    (D) None of these
    Answer:-Sorus
  4. The dominnant generation in pteridophytes is:

    (A) Triploid
    (B) Diploid
    (C) Haploid
    (D) Gametophytic
    Answer:-Diploid

    यह भी पढ़ें: Animal Tissue से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  5. A fern differs from a moss in having:

    (A) Vascular tissue
    (B) Independent gametophyte
    (C) Swimming antherozoids
    (D) Distinct alternation of generations
    Answer:-Vascular tissue
  6. Which of the following is a tree fern?

    (A) Schizaea
    (B) Nephrolepis
    (C) Adiantum
    (D) Lygodium
    Answer:-Schizaea
  1. Indusium is absent in:

    (A) Selaginella
    (B) Dryopteris
    (C) Pteridium
    (D) Marsilea
    Answer:-Selaginella
  2. In which of the following plants spores germinate within the sporangium?

    (A) Selaginella
    (B) Dryopteris
    (C) Lycopodium
    (D) equisetum
    Answer:-Selaginella
  3. Which of the following is a heterosporous pteridophyte?
    (A) Isoetes
    (B) Nephrolepis
    (C) Lycopodium
    (D) equisetum
    Answer:-Isoetes
  1. Which of the following plants are considered as the ancestors of vascular plants?

    (A) Rhynia
    (B) Psilophyton
    (C) Aasteroxylon
    (D) All of the above
    Answer:-All of the above
  2. Pteridophytes differ from bryophytes in having :

    (A) Motile male gametes
    (B) Alternation of generations
    (C) Antheridia
    (D) Vascular tissue
    Answer:-Vascular tissue
  3. Circinate vernation in ferns refers to:

    (A) Uncoiling of new leaves from the base towards the apex
    (B) System of leaf gaps in the stems
    (C) Arrangement of sori on the leaf surface
    (D) Presence of adventitious roots on the rhizome
    Answer:-Uncoiling of new leaves from the base towards the apex
  4. A heterosporous plant is one that:

    (A) Produces a gametophyte that bears both sex organs
    (B) Produces microspores and megaspores giving rise to separate male and female gametophytes
    (C) Is a seedless vascular plant
    (D) Produces two kinds of spores, one asexually by mitosis and one by meiosis
    Answer:- Produces microspores and megaspores giving rise to separate male and female gametophytes
  5. Leptosporangiate sporangia are seen in:

    (A) Salvinia
    (B) Marsilea
    (C) Pteris
    (D) All of the above
    Answer:-All of the above
  6. Mixed sorus is observed in:

    (A) Adiantum
    (B) Marsilea
    (C) Selaginella
    (D) Ophioglossum
    Answer:-Adiantum
  1. The earth’s first forests were formed of plants belonging to:

    (A) Psilopsida
    (B) Lycopsida
    (C) Sphenopsida
    (D) Pteropsida
    Answer:- Pteropsida
  2. During the Carboniferous period, the dominant plants, which later formed the great coal beds, were mainly:

    (A) Giant lycopods, horsetaails and ferns
    (B) Gymnosperms
    (C) Tree lycopods and cycads
    (D) Tree like early vascular seed plants
    Answer:-Giant lycopods, horsetaails and ferns
  1. Psilophytes, lycophytes, horsetails and ferns are:

    (A) Multicellular aquatic plants
    (B) Seedless vascular plants
    (C) Diploid dominant plants
    (D) Seed-bearing vascular plants
    Answer:-Seedless vascular plants
  2. Which of the following is a living member of Sphenopsida?

    (A) Equisetum
    (B) Marsilea
    (C) Selaginella
    (D) Lycopodium
    Answer:-Equisetum

    यह भी पढ़ें: Bryophyta से KVS TGT PGT में पूछे जाने वाले Top 40 MCQ Questions
  3. In lycopodium, sporangium originatess on:

    (A) Spore
    (B) Microphytll
    (C) Sporophyll
    (D) Ligule
    Answer:-Sporophyll
  4. Which of the following is ‘club moss’?

    (A) equisetum
    (B) Selaginella
    (C) Lycopodium
    (D) Rhynia
    Answer:-Lycopodium
  5. Protocorm is found in:

    (A) Lycopodium
    (B) Selaginella
    (C) equisetum
    (D) Marsilea
    Answer:-Lycopodium
  6. Which pteridophyte is also known as ‘ground pine’?

    (A) Lycopodium
    (B) Seloginella
    (C) Marsilea
    (D) Ophiogossum
    Answer:-Lycopodium
  7. The root hairs arise in pairs in:

    (A) Equisetum
    (B) Marsilea
    (C) Dryopteris
    (D) Lycopodium
    Answer:- Lycopodium

    यह भी पढ़ें: Most powerful king of India: जाने भारत के 10 सबसे शक्तिशाली राजाओं के बारे में
  8. In which of the following characters Selaginella differs from Adiantum?

    (A) Heterosporous condition
    (B) Absence of seed
    (C) Absence of vessels in xylem
    (D) Need of water for fertilization
    Answer:-Heterosporous condition
  9. Leaves of which plant have ligule?

    (A) Lycopodium
    (B) Selaginella
    (C) Cycas
    (D) Pinus
    Answer:-Selaginella
  1. Selaginella is aa member of:

    (A) Eligulopsida
    (B) Ligulopsida
    (C) Calamopsida
    (D) Leptosporangiopsida
    Answer:-Ligulopsida
  2. Trabeculated endodermis with casparian strips are found in:

    (A) Lycopodium
    (B) Selaginella
    (C) Equisetum
    (D) Marsilea
    Answer:-Selaginella
  3. Trabeculae in Selaginella are modified:

    (A) Endoddermal cells
    (B) Pericycle cells
    (C) Cortical cells
    (D) Pericycle and endodermal cells
    Answer:- Endoddermal cells
  4. Selaginella lepidophylla is known as:

    (A) Resurrection plant
    (B) Monkey puzzle plant
    (C) Christmas plant
    (D) Club moss
    Answer:- Resurrection plant

Pteridophytes सजदे इन महत्वपूर्ण सवालों को अपने दोस्तों के साथ जरूर शेयर करे, ताकि परीक्षा में उनकी भी सहायता हो सके।

Leave a Comment

Exit mobile version